Er kaffe usunt?

Er kaffe usunt?

Om kaffe er sunt eller ikke, er et spørsmål som kan skape stor debatt. Noen mener at kaffe er flytende gull og godt for helsen, mens andre har en helt annen mening og sier at kaffe er usunt av 117 forskjellige årsaker. Lurer du på hva som egentlig gjelder, så les videre her!

Hvis du er en av dem som alltid må starte morgenen med en kopp kaffe og ikke kan våkne ordentlig opp uten, så er det gode nyheter på vei.

Kaffe inneholder nemlig en mange gode næringsstoffer, som kroppen er takknemlig for at du heller i deg. For eksempel er kaffe rik på antioksidanter! I tillegg inneholder kaffe også både vitamin B2, B5, B1, B3 og magnesium.

 

 

Det er påvist at kaffe har en helsebringende effekt og at det er direkte forbundet med en nedsatt risiko for Parkinsons sykdom, blodpropp, depresjon og Alzheimers. (http://www.healthy-holistic-living.com/coffee-good-bad.html?t=SOE, http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-pavirker-den-daglige-kop-kaffe-din-sundhed).

En kopp i ny og ne kommer ikke til å gjøre en stor forskjell, siden nivået av de ovennevnte vitaminene ikke er særlig høyt. Men hvis du, som mange andre kaffedrikkere, drikker mellom 3-4 kopper om dagen, kan man måle effekten.

 

 

Til gjengjeld, for vi kan ikke komme uten om det, inneholder kaffe også store mengder koffein. Koffein har blitt et fy-ord, men man skal ikke glemme de gode virkningene det kan ha. Det fungerer både som en stimulans som øker hjerneaktiviteten, men det kan også sette i gang forbrenningen. Det er flere studier som påviser at koffein kan gi hjernen en kortvarig boost, noe som kan forbedre humøret, overvåkenhet og kognitive funksjoner. (http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-002-1175-2).

 

Koffein har en uheldig konsekvens. Det kan forårsake angst og søvnproblemer – dessverre! Hvis man inntar for mye koffein kan pulsen sitge, noe som kan lede til kroppslig ubehag og panikkanfall. Hvis man er sensitiv over for koffeinen, kan man risikere å bli overstimulert. Da er det lurt å holde seg vekk fra kaffen. Dessuten kan man oppleve søvnproblemer, men det kan man unngå ved å ikke drikke kaffe sent på ettermiddagen og kvelden.

Dessuten er en av de uheldige bivirkninger ved koffein at man kan utvikle en avhengighet. Hvis man drikker kaffe regelmessig kan man oppleve at kroppen venner seg så mye til koffeinen, at man ikke merker de positive effektene lenger. Man kan også oppleve abstinenser hvis man forsøker å stoppe med å innta det! Det kan blant annet få utslag som voldsom hodepine, tretthet og irritabilitet i minimum et par dager.


Så kan jeg drikke kaffe eller ikke?

Ovennevnte sammendrag av relevante studier viser at kaffe kan ha en helsebringende effekt. Allikevel er det viktig å nevne at det er veldig individuelt hvordan man påvirkes av kaffen. Hvis man merker kroppslig ubehag, er der viktig å ta en prat med legen for å utelukke at det er koffeinen som forårsaker dette. 

 

Men hvis du, akkurat som jeg, nyter en kopp morgenkaffe og en kopp eller to med ettermiddagskaken, så kan du godt fortsette med dette. Skål!