Hvorfor er akkurat proteiner viktig for vekttap?

Hvis du ønsker å gå ned et par kilo, men synes at det ikke går fremover, er det lurt å ta en titt på kostholdet. En av de mest effektive måtene for å gå ned i vekt, er ikke ved å kutte så mye av matinntaket som mulig, men å kutte i den riktige delen av kostholdet. Så i stedet for å holde deg til grønne salater, så sørg for at proteiner er en del av måltidene. Dette er en av de mest effektive måtene å gå ned i vekt på!

Studier viser at proteiner kan hjelpe med å legge et solid grunnlag og sette en stopper for økt appetitt, noe som kan hindre deg i å overspise. Derfor anbefales det at man starter dagen med en frokost som inneholder mye proteiner for å sikre effektivt vekttap. Så slutt med å ta et eple og en kopp kaffe på farten, og ta heller og nyt morgenstunden med en porsjon med engelsk frokost eller hvis du har det veldig travelt, en skål sukkerfri skyr toppet med nøtter.

Er det nødvending for meg å spise frokost?

Det er en veldig utbredt misforståelse at det er bra å droppe frokosten for å gå ned i vekt. Det er heldigvis mye nyere forskning som viser at det ikke har noen effekt å droppe frokosten for å øke vekttapet (http://authoritynutrition.com/is-skipping-breakfast-bad/). Til gjengjeld er det ikke bare for vekttapets skyld at du bør spise frokost. Kroppen din har også behov for å få en god start på dagen. Det har blitt vist at frokost har en positiv effekt på mental yteevne, spesielt hos skolebarn, tenåringer og spesifikke pasientgrupper. Det skal selvfølgelig nevnes at dette kun gjelder hvis man spiser rett frokost. Uansett hvor godt honey corn eller choco pops måtte være, så er det altså ikke dette hverken vi eller de ovennevnte studier anbefaler. Spis heller et ordentlig måltid med proteiner og sunne næringsstoffer.

Protein er det absolutt viktigste næringsstoffet for vekttap.

Kroppen bruker nemlig flere kalorier på å bearbeide proteiner sammenlignet med fett og karbohydrater. Dessuten sørger proteiner for at du føler deg mett lengre (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/).

Måltid med et høyt nivå av proteiner sørger for å holde deg mett.

Flere studier viser at proteiner i frokosten påvirker spiserutinen din. Flere av dem har påvist at frokoster med høyt proteininnhold reduserer sult (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25889354). Dette skyldes at proteiner aktiverer signalene i kroppen som styrer sult, noe som gjør at matlysten og overspisning reduseres. MRI scanninger har også visst at man ved å spise et proteinrikt måltid til frokost kan redusere de signalene i hjernen som kontrollerer motivasjonen til å spise og belønningsdrevet adferd (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21546927).

Hvordan proteinrike måltider til frokost hjelper deg med å gå ned i vekt.

Som tidligere nevnt kan proteinrike måltider redusere appetitten, noe som kan hjelpe deg betydelig i vekttapet ditt.

En studie av overvektige tenåringer i Kina viste at hvis man skiftet ut et korn-basert måltid med et egg-basert måltid til frokosten, så man et signifikant større vekttap over 3 måneder (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24923232).

Selv om man ønsker å gå raskt ned i vekt er det ikke den rette framgangsmåten å hoppe over måltider. Spis i stedet proteinrikt og se hvordan det påvirker kroppen og spiserutine.

Hvilke matvarer bør du spise til frokost?

Svaret er så enkelt som det er kort: EGG!

Egg er utrolig næringsrike og har et høyt innhold av proteiner. Det betyr ikke at du behøver å spise egg hver eneste dag i resten av livet, men prøv å hold deg til proteinrike måltider til frokost. Det kan blant annet inkludere fisk, kjøtt, kylling eller melkeprodukter. Det er etter hvert også kommet mange sukkerfrie skyr-produkter på markedet som er perfekte når du skal ha et raskt måltid før du løper ut av døren. Men sørg for at du kjøper riktig sukkerfri skyr, siden det dessverre også er mange skyr-produkter med mye sukker på markedet.

Likte du dette innlegget? Del det gjerne!